fredag 30 juli 2010

Vi och Neandertalarna

Var ju snack om detta för ett par veckor sedan, att människor och Neandertalarne utbytte lite gener för länge sedan. Delar av detta arbete, som leddes av Svante Pääbo, gjordes även här på Broad och igår lyssnade jag på ett seminarium av detta. Om ni har läst artikeln så hittar ni inget nytt och intressant här.

Det jag tycker är intressant är hur det oftast (alltid?) är de enkla metoderna som tar en framåt. Och hur forskning egentligen bara handlar om problemlösning och att tänka kreativt. Här hade då forskargrupperna tillgång till gamla värdelösa benbitar (värdelösa för arkeologer eller antropologer då det var bitar av ben som inte avslöjade ngt om utseende eller liknande), allt som allt 89 bitar, de flesta från Kroatien. Innehåller dessa bitar ngt DNA överhuvudtaget? Nej, en minoritet, och den minoriteten innehåller DNA som är extremt degraderat. Och eftersom Neandertalarna är nära släkting så måste människorna som hanterar benbitarna inte lämna ngr spår av sitt DNA på dom. Vilket ju är skapligt svårt att undvika. Och de få bitar som innehöll DNA hade ju typ 0.05% Neandertalar DNA i sig, resten var bakteriellt. Och var skapligt nedbrytet dessutom, medellängden för DNA var runt 44 baser.

Men dom fick ihop ngn slags skiss på Neandertalar genomet ändå. Men extremt mkt hål och antagligen många fel. Så vad gör man med ett sådant dataset? Vi vill lära oss mer om Neandertalarna, och sådan information skulle säkerligen kunnat tas från genomet. Om inte genomet nu var så himla kasst. Så vad göra? Ganska många skulle ha gett upp i detta skede, dom hade bara en dassig skiss. Och det var ju till 99.7 % identiskt till vårt genom.

Men genom att istället för att utgå från en dålig skiss så använde dom det mänskliga genomet och visade på diverse sätt att vi européer har fått i oss en del Neandertalar-gen-material. (What do you mean by "gene transfer"? var en fråga som vi nördar i publiken skrattade gott åt. Kanske snarast för att han fick lite röda öron.) Så hur gjorde dom? En sak var att kolla på kända polymorfier i människa och fråga: Hur ofta har neandertalar DNAt samma bas som en europe/asiat och hur många ggr samma som en afrikansk person?

Enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar