onsdag 19 oktober 2011

Vita för svarta!

Tänk dig det som banner.

Undertexten lyder:
Vad skulle få Briney Spears att prata om vikten av nyttig mat inför en kamera? Eller inspirera George Bush att tala sig varm om regelbundna besök till vårdcentralen? Men, vita personer älskar svarta personer, och det finns en hel gemenskap av dem som står bakom sina favorit-negresser i deras kamp mot ökad barndödlighet! Vita för Svarta Nu är ett initiativ skapat av ....

Visst låter det helt avskyvärt? Insinuerar att det är uppseendeväckande att de högre stående "vita" absolut vill och kan kämpa för den här andra gruppen, de med mörk hy. Att det har en speciell mening att just vita är beredda att kämpa för just de mörkhyade.

Men ändå är det här en retorik som om och om igen används om kvinnor som grupp. Inspirationen till detta kommer från Threadless som har en utmaning just nu, att designa en T-shirt för "Men for Women Now" kampanj.

Visst är det fint att även gruppen med snopp och mycket lägre prevalens av bröstcancer vill kämpa mot bröstcancer.

Och visst är det fint att även vi med ljus hy, och lägre barndödlighet, vill att den höga barndödlighet hos afroamerikaner ska sjunka.

Men tonen är nedlåtande mot gruppen "kvinnor". En ton som inte skulle accepteras om grupperna var indelade enligt något annat än just könstillhörighet.

Orginaltexten lyder:
What would compel Jack Black to get a mammogram on camera? Or inspire Zach Galifianakis to speak to women about the breast thing they can do for their health? Well, men love women and there’s a whole community of them rallying behind their favorite ladies in the fight against women’s cancers. Men for Women Now, an initiative created by stage IV breast cancer survivor Noreen Fraser, is an online community and resource center for men with wives, sisters, mothers, and friends with cancer. Your challenge is to create a t-shirt design for the organization to empower and educate men to support the women they love.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar