Idag var temat saffran. Jag gjorde saffransbullar och Johan saffransbiscotti.
Saffransbullar ca 45 stycken
Deg:
1g saffran
2 msk rom
50 g jäst
175 g RT smör
5 dl RT mjölk (jag värmde den till närmare 37 grader)
2 dl socker
800g vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
300 g mandelmassa
125 g RT smör
1 tsk kardemumma
Apelsinskal fr 1 apelsin
Ägg till att pensla
Hackad mandel (ca 50 g)
Lägg saffran i rommen. Låt stå ett tag.
Skär smöret kuber. Blanda smör, mjölk, salt, smulad jäst och saffransblandingen.
Tillsätt socker och mjöl och arbeta samman i 15 minuter i hushållsassistent eller dylikt. Låt sedan jäsa i 40-60 minuter.
Gör iordning fyllningen: Riv mandelmassan och apelsinskalet. Blanda med det mjuka smöret och kardemumma.
Dela degen i 2-3 delar. Kavla ut och smeta på fyllningen. Vik dubbel och skär lagom stora strimlor, snurra och lägg på plåt. [Alt. rulla ihop degen med fyllningen och skär bitar.] Låt jäsa i 30 minuter. Sätt på ugnen, 225 grader.
Pensla med ägg och strö på hackad mandel. Grädda i 8-10 minuter mitt i ugnen.
Försök att inte äta alla på en gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar