fredag 17 maj 2013

Vem är du att bestämma?

UnderbaraClara mår bra av att träna. Hon promenerar och gymmar, och märker att hon mår bra av det. Men får kritik för att detta, att hon nämner att hon tränar, ger andra ångest. Ångest för att dom inte tränar. LadyDahmer har slutat skriva om att hon tränar explicit för att hon inte vill ge sina läsare ångest. Debatten fortsätter i att UnderbaraClara beklagar sig för att hur hon än gör så blir något besviken, och att hon inte har bett om att bli en förebild. 'Osund kroppsfixering'. Jo, det är ju samma debatt som funnits länge. Om hur Clara visar upp en så piffig och lätt bild av sitt liv. Men.

Jag känner mig helt frågande till debatten. Ska människor inte behöva utsättas för att andra människor faktiskt gör saker som dom mår bra av? Ska människor inte behöva utsättas för andra människor? Du borde inte få ha en matblogg för jag får ångest över att inte laga lika mkt lika fin mat. Du borde inte få skriva om dina barn, för många kan inte få barn och får ångest. Du borde inte lägga upp länkar till dina podcast för andra vågar inte göra podcast och får ångest. Du borde inte prata om ditt 104 kvadrat hus du renoverar för det finns vi som inte har ett stort hus och mår dåligt av att läsa om det. Du borde inte vara framgångsrik forskare för det är inte jag än och det ger mig ångest. Du borde inte skriva så bra feministiska texter för det har jag inte haft ork och tid till att göra. Du borde inte skriva om bra saker för det glorifierar ditt liv. Du borde inte skriva om att du är glad för det finns andra som mår dåligt.

Problemet verkar ligga någon annanstans. I att vi, människor, har misst förmågan att inse att vi kan bara uppfylla vissa mål, vi kan inte vara bra på allt. Ibland är vi helt ärligt inte bra på mycket alls. Nöten är att välja. Och att inse att ibland ligger valmöjligheten inte hos oss. Och kunna se andras snygga röv, mysiga balkong, purknande trädgård, härliga viltgryta som tog 5h att laga, 5 barn i regnbågsfärgade kläder och ta det för vad det är: Någon annans liv som vi genom vänskap eller blogg får följa med i. Någon annans liv som inte är till för din eller min skull. Någon annan som man kan tröttna på eller bli arg på eller vad som helst. Någon annans liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar