torsdag 30 januari 2014

Det eviga problemet för en 'Computational Biologist'

(Förutom det faktum att jag inte kan komma på vad det motsvarande benämningen borde vara på Svenska. Datadriven biolog?)

Vad gör en för att formulera något vettigt, kortfattat och biologiskt intressant om en lista på säg 800 gener? Gener som är där på listan tillsammans av anledningar, biologiska, men hur vad när varför på vilket sätt vet en inte.

tisdag 28 januari 2014

Inför BF

Är inne i vecka 35 och med stränga förmaningar från min BM att jag måste ta det lugnare: "Barnet är inte klart än!". Med manuskript på sluttampen, en kurs att utvärdera och få in i kurskatalogen, allt annat som ska avslutas på jobbet. Med ett hem i snabb utveckling - nya möbler på intågande, renovering pågår och gardiner etc som ska sys. Med en förlossning som jag på något sätt ska förbereda mig på i antågande. Tvättar barnkläder och packar BB-väskan.

Hen därinne rör sig mycket nu (så slipper jag iaf oroa mig för att hen dött), men jag drömmer mardrömmar om att bli slagen i magen och är konstant orolig.

Och detta boande som jag vill ägna mig åt. Det är det enda jag vill göra egentligen.

Så mycket jag vill och så lite jag orkar. Borde, enligt BM, gå hem tidigare. Energiåtgång under en förlossning: En påse Polly i timmen. Och inte kommer man kunna sova efteråt heller (på ett par månader/år). Hinna släppa jobbet och fokusera.

Är och har varit förberedd på att föräldraledigheten kommer leda till lägre produktivitet, såklart. Men den lägre produktiviteten som jag upplever nu? Det slitage som detta medför på min kropp? Så extremt orättvist.

fredag 10 januari 2014

Hela 2013

Var inte hela året lite av ett töcken? Jag bodde hemma i sthlm hela året, eller i min del av Sollentuna där jag boar ner mig djupt. Vi renoverade och var ensamma med varann väldigt mycket, lite för mkt måsten och lite lite avslappnat och roligt och socialt. Försökte klara av det som skedde. Jag jobbade på ett och samma jobb och skrev mängder av ansökningar och gjorde upp mängder av planer (och fick lite pengar häromdagen!). Och jobbade på mitt gamla jobb vid sidan om. Blev på smällen och skaffade tandställningen. Umgicks nästan bara med de allra närmaste. Varannan vegetarisk var ett mål som var lätt att nå upp till. Åkte till Sarek, vilket var underbart.

Så 2014, vad är målen och förhoppningarna? Har startat med att gifta mig, fortsätta med renoveringen och snart vankas en knodd. Så bebisbubbla? I höst hoppas vi att jag ger en egen kurs för första gången, att vissa projekt äntligen sparkar igång. Lite större socialt liv, en mer färdig lägenhet, bättre mående. Friluftsliv på lite andra premisser, men hoppas vi får till det.

Töcken

Post-semester, slutspurt på jobbet, gravid-tröttma och så drogs en visdomstand lite oförhappandes ut. Sinnesstämningen och hela min person suddig i kanten och långsam.